Las Cortes Constituyentes de 1931 Espanjan tasavalta ja parlamentarismiin siirtyminen

blog 2024-12-01 0Browse 0
Las Cortes Constituyentes de 1931 Espanjan tasavalta ja parlamentarismiin siirtyminen

Espanjan historiassa vuosi 1931 merkitsee merkittävää käännekohtaa. Kuningas Alfonso XIII:n lähdettyä maanpakoon heinäkuussa 1931, Espanjaan perustettiin tasavalta ja vietiin läpi ensimmäiset vapaat vaalit yli neljäänkymmeneen vuoteen. Näiden historiallisien tapahtumien seurauksena koottiin Las Cortes Constituyentes eli perustuslakia säätävä kansalliskokous, joka oli vastuussa Espanjan uuden perustuslain luomisesta ja maan siirtymisestä monarkiasta parlamentarismiin.

Las Cortes Constituyentes kokoontui Madridissa 14. heinäkuuta 1931 ja jatkoi työtään yli vuoden ajan. Sen jäsenet edustivat laajan poliittisen spektrin eri puolueita, mukaan lukien radikaalit, sosialistiset ja republikaaniset ryhmät. Koska Espanja oli kokenut syvällisiä sosiaalisia ja taloudellisia muutoksia 1900-luvun alussa, kansalliskokouksen tehtävänä oli löytää tasapaino näiden eri ryhmien ja ideoiden välillä ja luoda perustuslaki, joka vastaisi uuden Espanjan tarpeita.

Las Cortes Constituyentesin saavutukset ja haasteet:

Las Cortes Constituyentes onnistui useissa keskeisissä asioissa:

  • Perus- ja ihmisoikeuksien vahvistaminen: Uusi perustuslaki takasi perusoikeuksia, kuten sananvapauden, uskonnonvapauden ja tasa-arvon lain edessä. Se pyrki myös korjaamaan Espanjan pitkäaikaisia sosiaalisia epäkohtia.

  • Maaomaisuuden uudelleen jako: Perustuslakia säätävä kansalliskokous hyväksyi lakimuutoksen, joka salli maaomaisuuden uudelleen jakaamisen ja pyrki parantamaan maanviljelijöiden asemaa.

  • Naisten äänioikeus: Espanja oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka myönsi naisille äänioikeuden vuonna 1931.

Las Cortes Constituyentesin työ ei ollut kuitenkaan vailla haasteita.

  • Katolilaisuuden ja uskonnonvapauden suhde: Perustuslaissa vahvistettiin uskonnonvapaus, mikä aiheutti kiistoja Katoliseen kirkkoon kuuluvien keskuudessa.

  • Regionaalisten konfliktien ja autonomian kysymykset: Tasavalta herätti myös vahvoja reaktioita konservatiivisista piireistä sekä eri maakuntien autonomian vaatimuksista.

Las Cortes Constituyentesin perintö:

Vaikka Espanjan toinen tasavalta (1931-1939) päättyi sisällissotaan ja Francisco Francon diktatuuriin, Las Cortes Constituyentesilla oli pitkäaikainen vaikutus Espanjaan. Se loi pohjan modernille Espanjalle:

  • Parlamentarismin vahvistaminen: Perustuslaki loi perustan parlamentariselle demokratialle, joka lopulta palasi Espanjaan Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975.

  • Ihmisoikeuksien suojaaminen: Las Cortes Constituyentesin perustuslaki vahvisti ihmisoikeuksia ja loi pohjan tuleville tasa-arvolain säädöksille Espanjassa.

Las Cortes Constituyentesin kokoukset olivat myös merkittävä vaihe Espanjan historiallisessa kehityksessä, sillä ne osoittivat kansallisen yhtenäisyyden ja halun rakentaa uutta yhteiskuntajärjestelmää.

Vaikka tasavalta oli olemassa vain lyhyen aikaa, Las Cortes Constituyentesin perintö jatkuu Espanjan demokratiassa ja sen vahvoissa ihmisoikeusperiaatteissa.

Las Cortes Constituyentes: Keskeiset jäsenet ja puolueet
Niceto Alcalá-Zamora (Esquerra Republicana)
Manuel Azaña (Partido Republicano Radical)**
Indalecio Prieto (Partido Socialista Obrero Español)
TAGS