Konstantinopolin neuvostosta syntynyt uskonnollinen hajaannus ja sen vaikutukset myöhäisantiikkiin

blog 2024-11-18 0Browse 0
Konstantinopolin neuvostosta syntynyt uskonnollinen hajaannus ja sen vaikutukset myöhäisantiikkiin

Vuonna 381 Konstantinopolissa kokoontui kirkolliskokous, jonka tavoitteena oli ratkaista kristikunnan sisäisiä kiistoja. Tämän kokouksen päätökset, jotka tunnetaan Nikaian uskontunnustuksen nimellä, merkitsivät historiassa merkittävää käännettä ja synnyttivät myös syviä hajaannuksia.

Konstantinus Suuri, Rooman keisari, oli vuonna 313 antanut Milanon ediktin, joka lakkautti kristinuskon vainoinnit ja teki siitä laillisen uskonnon Rooman valtakunnassa. Tämä ratkaisu johti kuitenkin uuden joukon haasteisiin: eri kristittyjen ryhmien kesken oli runsaasti teologisia erimielisyyksiä Jeesuksen jumaluudesta ja Pyhästä Hengestä.

Arianismi, jonka perusti aleksandrialainen pappi Arius, kiisti Jeesuksen yhtäläisen jumaluuden Jumalan Isän kanssa. Arianistit väittivät Jeesusta " Luojen Isän ensimmäiseksi olennoksi" ja kieltäytyivät kutsumasta häntä ikuiseksi Jumalaksi. Tämä näkemys herätti vastustusta, jota johti muun muassa Aleksandrian piispa Athanasius, joka puolusti Jeesuksen täyttä jumaluutta.

Kiista Jeesuksen jumaluudesta oli levinnyt koko Rooman valtakunnan alueelle ja uhkasi hajauttaa kristikunnan sisäisesti. Keisari Theodosius I:n kutsumana Nikaian kirkolliskokous kokoontui Konstantinopolin kaupungissa 381 jKr. ratkaisemaan näitä kiistoja. Kokouksessa oli läsnä useita piispoja ja teologisia vaikuttajia eri puolilta Rooman valtakuntaa, ja heidän tehtävänä oli saavuttaa yksimielisyys tärkeistä kristologisista kysymyksistä.

Nikaian kirkolliskokous vahvisti lopulta Nikaian uskontunnustuksen, joka määritteli Jeesuksen Jumalan Pojaksi ja ikuiseksi Jumalaksi. Kokouksen päätöksillä haluttiin selkeyttää kristinuskon keskeisiä oppia ja vahvistaa yhtenäisyyttä kristittyjen kesken.

Nikaian uskontunnustuksen vaikutukset myöhäisantiikkiin:

Vaikka Nikaian kirkolliskokous ja sen tulos olivat merkittäviä, ne eivät lopettanut teologisia kiistoja kristinuskon sisällä. Useat ryhmät, kuten arianiitit, kieltäytyivät hyväksymästä kokouksen päätöksiä ja jatkoivat kannattamaan omia näkemyksiään.

  • Uskonnollinen hajaannus: Nikaian kirkolliskokous vahvisti kristinuskon ortodoksisen haaran asemaa, mutta se johti myös useiden eri lahkojen syntymiseen.
  • Poliittiset seuraukset: Uskonnolliset erimielisyydet vaikuttivat Rooman valtakunnan politiikkaan ja johtivat ajoittain myös väkivaltaan.

Taulukko: Nikaian uskontunnustuksen keskeiset kohdat:

Kohta Selitys
Jeesus on Jumalan Poika Jeesus on ikuinen Jumala, samastuva Jumalaan Isään
Pyhä Henki on Jumalallinen Pyhä Henki on osa Pyhää Kolminaisuutta ja kuuluu jumalliseen olemuksen ydinjoukkoon

Nikaian kirkolliskokous oli historiassa merkittävä käännekohta, joka muutti kristinuskon kehitystä ja loi perustan eurooppalaiselle uskontohistoriaan. Kokouksen päätökset synnyttivät kuitenkin myös syviä hajaannuksia ja vaikuttivat Rooman valtakunnan politiikkaan ja yhteiskuntaan pitkän ajan kuluessa.

Kirkolliskokous on esimerkki siitä, kuinka teologiset kysymykset saattoivat olla poliittisia ja sosiaalisia kysymyksiä antiikin maailmassa.

TAGS